De ce suflați în trompetă?

De ce suflați în trompetă?

Jurnalul României A.D. 2020. Coronavirus…

Virusul SARS-CoV-2 provoacă boala Covid-19 și românilor. Lumea nu mai este ce-a fost până mai ieri. Trăim vremuri de restricție și stat în casă. Este doar începutul. Nu știm încotro ne îndreptăm noi ca specie dar, cel puțin, pentru noi românii, ca nație, e clar. Am pus-o.

Ministrul de Interne, Marcel Velea a ordonat conducătorilor mașinilor de poliție, de jandarmerie și cele ale poliției de frontieră să difuzeze prin megafoane primele trei strofe ale imnului de stat, ”Deșteaptă-te, române!”, de două ori pe zi. Cică în ideea de a ridica optimismul populației.

Deprimant. O altă ocazie să realizăm că suntem aceiași adormiți fără leac, fără scăpare. Suntem bătuți și torturați cu mesajul motivațional de patriotism și de libertate pe care Andrei Mureșanu l-a pus în versurile acestuia. Ce vină are el săracu? De unde avea să știe el că urma să ajungem, în mare, un neam de lași, ignoranți și egoiști superficiali? Cum să își imagineze că v-om ajunge conduși de hoți și de bandiți care ne vând bucățică cu bucățică, unul câte unul, rând pe rând? Sau poate chiar asta a prevestit scriind aceste versuri? Dar dacă da, undeva tot a greșit… mesajul efectiv nu poate deschide mintea unui ”popor de idioţi” – așa cum pe bună dreptate, marele Petre Țuțea, supranumit „Socrate al României”, ne-a definit.

Mulți știu de ce suflați în trompetă!

Și totuși…

Lasă un răspuns