1 mai

1 Mai

   1 mai  1 mai este a 121-a zi a calendarului gregorian, o dată calendaristică foarte importantă pentru români, habar n-am dacă şi pentru Grigore ăsta care nu a avut altceva de făcut decât să işi facă calendarul lui personalizat.

Această zi a fost decretată în anul 1889 Ziua Internaţională a Muncii de către Congresul Internaţionalei Socialiste în memoria victimelor grevei generale din Chicago… acesta a fost punctul de plecare, dar de la Chicago până la noi românii mănânci o franzelă că-i cale lungă.  Pe parcurs a ajuns Sărbatoarea Muncii în mai multe ţări, iar când a ajuns şi la noi prin 1890 a fost sărbătorită de Mişcarea Socialistă.  Era un fake însă decât să munceşti, te mulţumeai şi cu rolul de a fi unul dintre miile de figuranţi care ovaţionau şi făceau impresia de o nemaipomenită bucurie faţă de bunăstarea ce le-o oferea statutul de muncitor. Era un motiv de bucurie şi… te bucurai.

Bine, că mai există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. Acuma ca să vezi că nimeni nu-i perfect. Ţări naşpa astea dom’le, şi nici că-mi trece prin cap motivele pentru care românii şi-ar dori să trăiască în astfel de ţări. Aşadar tăt aci la noi în ţară e mai bine, ca să vezi.

După o sută de ani, lucrurile şi-au intrat în normal. Noi ne-am separat de gloată şi am zis că se poate şi mai bine. Am ajuns să o recunoaştem drept sarbătoarea micilor cârcăliţi în aer liber, parfumaţi cu fum şi încununaţi cu bere, sărbatoare care dă startul la un nou sezon de iarbă verde al anului curent.

Cam asta este tot rezumatul, nu e mare scofală, tot necazul este însa că anul acesta 1 mai a picat într-o zi de duminică… în rest, toate cele bune rămân la loc de cinste 😀

Hai cu maneaua…

Lasă un răspuns