Ploiesteni de azi si ieri… din Ploiesti

Ploiesteni din Ploiesti

Ploieșteni de ieri si azi

     Nichita Stănescu din Ploiești, cu prilejul celor 82 de ani de când te-ai născut, chiar dacă nu te-ai sinchisit să-i împlinești, țin să-ți mulțumesc că m-ai ajutat mult la bac cu poezia ta „Leoaică tânără iubirea„, și îți aduc la cunoștință, dacă încă nu ai aflat, că Dinu Mistrie – O viziune a sentimentelor îți este dedicată și ție. Nu te-am cunoscut și nu cunosc personal pe nimeni care ți-a fost aproape, care a băut cu tine la bine și la greu, încât să aflu din surse sigure ce fel de om ai fost. Poate cunosc cel mult vre-o două-trei persoane, dar una sigur, care îți apreciază rodul existenței tale pe pământ, și atât. Așadar, despre tine nu mi-a mai rămas ce să mai vorbesc în continuare, închei prin a-ți mulțumi încă o dată.

     Am io mai nou o părere și implicit o reacție involuntară, legată de niște ploieșteni, și mă refer mai exact la unii dintre ploieștenii grozavi ai zilelor noastre, vedete care „lucrează la mass-media”. Cu cât sunt mai destupați la cap, mai mintioși… cu atât sunt mai încrezuți și mai îngâmfați. Atitudinea lor devine tot mai greu de digerat de către oamenii care le recunosc și le apreciază calitățile, dar nu îi idolatrizează din imbecilitatea de a le fi pe plac.

     Uneori, când aceștia scot câte una strâmbă, îmi permit ca să mă strâmb și eu, că-s pe pana mea, nu pe statul lor de plată, pe post de aplaudac. Or fi fost vecini de cartier și/sau tata unuia, posibil să fi umblat și pe la mama ăluilalt, din moment ce au apucături asemănătoare, că altă explicație nu găsesc. Bogdan de la Ploiești și Dragoș de la Ploiești, că despre ei zâc… Se știe că au mulți fani și urmăritori pe Facebook, și iși rezervă dreptul de a nu permite comentarii la afirmațiile lor, fie ele chiar și pertinente, decât fanilor și susținătorilor inrăiți, ultrași adevărați, persoane cunoscute și înmatriculate în baza lor de date. Astfel își rezervă dreptul de a fi doar apreciați și susținuți, nicidecum combătuți, criticati. Dacă îmi aduc bine aminte, nici măcar Ponta nu a procedat atât de drastic și tranșant. El a avut bunul simț să ofere dreptul la prezumția de nevinovăție, abia după ce l-am hulit mi-a tăiat macaroana și dreptul la cuvânt. Mi se pare corect, el îmi întinde mâna să mă îmbrace și eu îl recompensez cu o flegmă în palmă… Iohannis să fii și tot reacționezi, nu?

     Aaa… a nu se confunda cumva din greșeală… este vorba despre Bogdan Stoica de la Ploiești și Dragoș Pătraru de la Ploiești. Despre Dragoș am zis să nu zic nimic, m-am lămurit și am încheiat-o de ceva vreme, dar bă Pătraru, te-ai legat de Horia Brenciu de parcă concurezi cu el pe un post pentru statutul de fenomen. Stai jos, văd că ești prost, și din nevoia de afirmare o dai aiurea. Moaca ta la tv mai nou îmi face joncțiune cu moaca lu Dragoș. Pe tema asta m-ai convins să caut și să citesc/urmăresc lucruri mai interesante.

     Cum prin secolul XIX în Ploiești în loc de „Buna ziua” se saluta cu „Ce bei?”, deoarece era o cârciumă pentru fiecare aproximativ 200 de locuitori, în zilele noastre te salut in incheiere cu un indemn, nu cu o intrebare: „Be-mi-ai bota Pătraru cu aroganța ta, și să-și bage Dragoș ceva în nația ta! …cum ar zice Nelson Mondialu’, că el e miezu’ din dodoașcă al acestor vremuri.

Lasă un răspuns